Egzotyczna pavlova

Za oknem śnieg z deszczem,szaro buro, zimno,a ja tęsknie za prawdziwą zimą,taką  z dużą ilością śniegu.Pamiętam,że za dziecka szalałam na sankach,łyżwach,lepiłam bałwana rzucałam się śnieżkami,a teraz dzieci nawet ferii nie mają takich jak należy.Zamiast szaleć na sankach, siedzą w domach przed komputerami i zero ruchu. Pogoda ciągle płata nam figle i chyba lepiej już nie będzie,ale nie ma co narzekać, żeby nie było nam tak całkiem szaro buro upiekłam Wam pyszną pavlovą ,z egzotycznymi owocami,rewelacyjną w smaku.,z rozpływającym się w ustach krem.Kto nie miał okazji zrobić musi koniecznie jej spróbować.


składniki na bezę:
- 6 jajek(oddzielić żółtka od białek)
- 300g cukru
- sok z połowy cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na krem:
- 6 żółtek
- serek mascarpone 500g
- 30g cukru pudru
- pulpa do dekoracji
- owoce egzotyczne





sposób wykonania:
Białka ubijamy,w trakcie ubijania kiedy białka zaczynają sztywnieć dodajemy cukier.Jak białka będą już sztywne zmniejszamy obroty dodajemy mąkę i sok z cytryny.Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników,nie za długo.Gotową pianę z białek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Formujemy koło jakbyśmy chcieli zrobić blat pod tort.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni góra,dół przez 1h.30minut.
Wykonanie kremu:
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem do podwojenia objętości,następnie dodajemy stopniowo serek zmniejszając obroty.Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.Kiedy beza się upiecze odstawiamy do całkowitego wystudzenia,następnie nakładamy krem, ozdabiamy owocami i polewamy pulpą z mango.Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smaczna Gosia , Blogger